Το τέλος της εγκυμοσύνης – Η περίοδος της λοχείας

Like Tweet Pin it Share Share Email

Το τέλος των 40 εβδομάδων της εγκυμοσύνης έρχεται με τον τοκετό.
Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι και η περίοδος μετά τον τοκετό, οι 6 εβδομάδες (40 ημέρες περίπου) της λοχείας. Είναι το διάστημα κατά το οποίο τα γεννητικά όργανα και όλες σχεδόν οι λειτουργίες του οργανισμού επανέρχονται στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση. Στη μεταβατική αυτή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο η νέα μητέρα καλείται να συναντήσει μια πληθώρα αλλαγών τόσο στο σώμα, όσο και στην ψυχολογική της κατάσταση.

Αμέσως μετά τον τοκετό, η μήτρα «παλινδρομεί», συσπάται για να επανέλθει σταδιακά σε 6-8 εβδομάδες στο μέγεθος που είχε περίπου πριν την εγκυμοσύνη. Αυτό εξασφαλίζεται με τις συστολές της μήτρας (οι γνωστοί υστερόπονοι – μοιάζουν με τους πόνους περιόδου), οι οποίες βοηθούν στο να σταματήσει γρήγορα η αιμορραγία και να αποβληθούν τα «λόχεια». Τα λόχεια είναι τα υγρά που εκκρίνονται από τον κόλπο, αποτελούνται από τα υπολείμματα του βλεννογόνου, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια. Τις 3-4 πρώτες ημέρες είναι άφθονα και αιματηρά, σταδιακά λιγοστεύουν, γίνονται ορώδη και κιτρινωπά για να σταματήσουν εντελώς μετά από 3-4 εβδομάδες.

Ο τράχηλος της μήτρας και ο υπερδιεσταλμένος κόλπος υποχωρούν στο αρχικό τους σχήμα και μέγεθος σε 3 περίπου εβδομάδες. Οι κολποτραχηλικές ρήξεις και η περινεοτομή (αν υπάρχουν) αποκαθίστανται σύντομα και με μικρή φροντίδα (διατηρούμε την περιοχή στεγνή και καθαρή) δεν μας προκαλούν ιδιαίτερη ενόχληση.

Εκτός από το γεννητικό σύστημα όλα τα άλλα συστήματα του οργανισμού που είχαν προσαρμοστεί στις ανάγκες της εγκυμοσύνης (το καρδιαγγειακό, το αιμοποιητικό, το γαστρεντερικό, η νεφρική λειτουργία) επανέρχονται σταδιακά στο φυσιολογικό τους επίπεδο.

Μετά τον τοκετό οι γυναίκες χάνουν περίπου 5-7 κιλά που αντιστοιχούν στο βάρος του νεογνού, τα αμνιακά υγρά και τον πλακούντα. Τα υπόλοιπα κιλά της εγκυμοσύνης χάνονται αργότερα με κατάλληλη διατροφή και άσκηση.

Σε αυτό βοηθάει πολύ και ο θηλασμός κατά τη διάρκεια του οποίου καταναλώνονται πολλές θερμίδες. Σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή, εάν η γυναίκα θηλάζει θα πρέπει να ακολουθεί μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών είναι απαραίτητη για την έναρξη και διατήρηση του θηλασμού.

Συμπληρώματα διατροφής όπως σίδηρος και ασβέστιο συνήθως προτείνονται από το μαιευτήρα για 3 μήνες περίπου.

Τα κοιλιακά τοιχώματα χαλαρά και άτονα κατά την περίοδο αυτή, μέσα από την καθημερινή δραστηριότητα επανέρχονται αργά. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών μυών που επαναφέρουν την ελαστικότητα και τον τόνο τους. Οι γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά κινητοποιούνται σχεδόν άμεσα και ενθαρρύνονται στην εκτέλεση βοηθητικών ασκήσεων. Μετά από καισαρική τομή , ο οργανισμός θέλει λίγο περισσότερο χρόνο και συμβουλεύουμε τη γυναίκα να είναι πιο προσεκτική στις κινήσεις της και να καθυστερήσει κατά ένα με δύο μήνες τις ασκήσεις ενδυνάμωσης

Οι ραβδώσεις του δέρματος που δημιουργούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν.

Οι μαστοί είναι το μόνο όργανο του σώματος που δεν επανέρχεται στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση. Αντίθετα στην περίοδο της λοχείας ενεργοποιούνται για να αρχίσουν τη βασική τους λειτουργία που είναι η γαλουχία. Τα τρία πρώτα 24ωρα αρχίζει να εκκρίνεται το πύαρ (πρωτόγαλα), ένα κιτρινωπό υγρό πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, πρωτεΐνες και αντισώματα, πολύτιμο για το πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών.

Το ώριμο γάλα αρχίζει να εκκρίνεται σταδιακά από την τέταρτη περίπου μέρα και καλό είναι να σιτίζει αποκλειστικά το νεογνό. Ο μητρικός θηλασμός είναι μοναδικός και αναντικατάστατος και μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να απαριθμήσει κανείς, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογνό. Και μόνο το ευχάριστο συναίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης που δημιουργεί βοηθάει στη συναισθηματική ευαισθησία και την κακή διάθεση της λεχωΐδας που εμφανίζεται συχνά την πρώτη εβδομάδα της λοχείας. Οι ορμονικές αλλαγές, η αϋπνία, η κούραση, ο πόνος της περινεοτομίας ή της καισαρικής τομής, η ψυχική κόπωση λόγω της φροντίδας του παιδιού, η αίσθηση παραμέλησης από την οικογένεια που έχει ρίξει όλο της το ενδιαφέρον στο «νέο μέλος», είναι αρκετά για να τη φορτίσουν συναισθηματικά και να την κάνουν πολλές φορές να κλαίει χωρίς λόγο. Η κατάσταση αυτή είναι παροδική και η επιστροφή στο σπίτι, η ηρεμία, η ξεκούραση αλλά και η συμπαράσταση των οικείων της βοηθά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι σεξουαλικές επαφές καλό είναι να μετατίθενται μετά την περίοδο της λοχείας. Η κολπική ξηρότητα (λόγω της μείωσης των οιστρογόνων), ο πόνος της περινεοτομίας, η κούραση, μπορεί να κάνουν την επαφή επώδυνη και κατ’ επέκταση δυσάρεστη.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί εδώ ότι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής το ζευγάρι θα πρέπει αν επιλέξει μια μέθοδο αντισύλληψης, γιατί ο θηλασμός μειώνει μεν την πιθανότητα για ωορρηξία, δεν την αποκλείει όμως.

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τυχόν επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια της λοχείας. Με την εμφάνιση υψηλού πυρετού, αδικαιολόγητης κολπικής αιμορραγίας, έντονου πόνου στην περιοχή της περινεοτομής ή στην τομή της καισαρικής, επώδυνης διόγκωσης των μαστών επιβάλλεται η επικοινωνία με το γυναικολόγο για θεραπευτική αντιμετώπιση.

Με τη λήξη της περιόδου της λοχείας η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο της. Αυτός θα βεβαιώσει την επάνοδο του γεννητικού συστήματος στο φυσιολογικό. Η λήψη test Pap επιβάλλεται, ελέγχεται η αιματολογική κατάσταση, η αρτηριακή πίεση, οι μαστοί και προτείνεται ο κατάλληλος για το ζευγάρι τρόπος αντισύλληψης, ώστε η γυναίκα να μπορεί να επανέλθει στην κανονική δραστηριότητα και την εργασία της.

ΧΑΛΚΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Email: nchalkia@jmc.gr
Πηγή: manoules.gr

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *