Απλές συμβουλές για μια ομαλή εγκυμοσύνη

Like Tweet Pin it Share Share Email

Στο σύνολό τους η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι από τα πιο σημαντικά και υπέροχα κεφάλαια στη ζωή του ζευγαριού.
Αναμφισβήτητα η σχέση των γονέων με το παιδί δεν ξεκινά από τη στιγμή της γέννησής του, αλλά από την ενδομήτρια ζωή και από τα διάφορα στάδια εξέλιξης του εμβρύου.
Είναι λοιπόν σημαντική η καλή ψυχική και σωματική κατάσταση της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και του τοκετού και της λοχείας.
Κύριο ρόλο σε αυτό παίζει η πλήρης κατανόηση της πορείας των φυσιολογικών αυτών φαινομένων, η εξάλειψη τυχόν φόβων και ανησυχιών και η σωστή καθοδήγηση σε απλά καθημερινά πράγματα.
Η τελευταία εμμηνορρυσία πριν τη σύλληψη είναι το βασικό χρονικό όριο της έναρξης της κύησης.
Η κύηση διαρκεί συνολικά 40 εβδομάδες (δεν την υπολογίζουμε πλέον σε μήνες) και η πρώτη ημέρα συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.
Με την πρώτη υποψία εγκυμοσύνης (καθυστέρησης της περιόδου σε μια γυναίκα με προηγούμενο σταθερό κύκλο), η έγκυος θα πρέπει να επισκεφτεί το γυναικολόγο της.
Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο είναι πολύ σημαντική. Ο ιατρός θα κάνει τη διάγνωση της εγκυμοσύνης με κλινική εξέταση, test κύησης και υπέρηχο, όπου θα πρέπει να βεβαιωθεί η ύπαρξη ενδομήτριου σάκου.
Πολύ σημαντική είναι η λήψη διεξοδικού ιστορικού (οικογενειακού, ατομικού, γυναικολογικού-μαιευτικού) για αναζήτηση παραγόντων που πιθανώς επηρεάσουν την κύηση.
Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον γίνει ορατή η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου (περίπου από τις 6 εβδομάδες, με κολπικό υπερηχογράφημα), θα ζητηθούν αναλυτικές εργαστηριακές εξετάσεις γενικές και πιο εξειδικευμένες ανάλογα με τυχόν συνυπάρχουσα παθολογική κατάσταση.
Οι πρώτες 12 εβδομάδες της ζωής του εμβρύου είναι πολύ σημαντικές γιατί περιλαμβάνουν την εμφύτευση, το σχηματισμό του πλακούντα, τη διάπλαση και την πλήρη οργανογένεση του εμβρύου.
Η έγκυος συχνά παραπονείται για ναυτία, εμέτους, αποστροφή για πολλά είδη φαγητών, επώδυνη διόγκωση των μαστών, πόνους περιόδου και πολλές φορές μικροαιμορραγίες από τον κόλπο. Η συχνή επαφή με το γιατρό της θα τη βεβαιώσει ότι το έμβρυο εξελίσσεται ομαλά και ότι δεν υπάρχουν τυχόν επιπλοκές.
Στις 12-14 εβδομάδες γίνεται το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας που είναι μία από τις 3 βασικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.
Η εξέταση αυτή γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς στον προγεννητικό έλεγχο και οι βασικοί του στόχοι είναι η εκτίμηση της πιθανότητας για χρωμοσωμική ανωμαλία (με πιο συνηθισμένη το σύνδρομο Down) και ο έλεγχος της εμβρυϊκής ανατομίας. Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να ανιχνεύσουμε το σύνδρομο Down σε ποσοστό 95%. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης συζητούμε με το ζευγάρι αν θα προχωρήσουμε σε αμνιοπαρακέντηση (λήψη με βελόνα μικρής ποσότητας αμνιακού υγρού) για έλεγχο χρωμοσωμάτων.
Στις 18 περίπου εβδομάδες η έγκυος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του εμβρύου, οπότε και αισθάνεται καθημερινά μεγαλύτερη ασφάλεια για το μωρό της.
Η εξέταση της ανατομίας του εμβρύου, γνωστή και ως υπερηχογράφημα β’ επιπέδου είναι αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γίνεται στο διάστημα μεταξύ 21ης και 24ης εβδομάδας. Εξετάζονται όλα τα όργανα του εμβρύου και συμπληρώνεται ο προγεννητικός έλεγχος. Στις 26 – 28 εβδομάδες ελέγχεται το σάκχαρο για αποκλεισμό Σακχαρώδους Διαβήτη κύησης.
Στις 32 εβδομάδες γίνεται το υπερηχογράφημα εμβρυϊκής ανάπτυξης (γνωστό ως Doppler).
Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, το έμβρυο μεγαλώνει αισθητά, η κοιλιά της εγκύου «φουσκώνει» και οι κινήσεις της γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Συνηθισμένα προβλήματα ο πόνος στη μέση, η συχνοουρία και η δυσκοιλιότητα. Αρχίζουν ανώδυνες συσπάσεις της μήτρας, πετρώματα της κοιλιάς (οι προπαρασκευαστικές ωδίνες) που προετοιμάζουν τη μήτρα για τον τοκετό.
Όταν φτάσει η στιγμή του τοκετού, η έγκυος χωρίς άγχος ενημερώνει το γιατρό για τα συμπτώματα (τακτικοί και ρυθμικοί πόνοι στην κοιλιά, λίγο αίμα ή νερά που τρέχουν από τον κόλπο).
Στόχος πάντα είναι ο φυσιολογικός τοκετός που με την επίβλεψη και την καθοδήγηση της μαίας και του μαιευτήρα εξελίσσεται στο πιο σημαντικό κομμάτι της εγκυμοσύνης, στη γέννηση ενός υγιούς νεογνού.

Απλές καθημερινές συμβουλές

 • Σωστή ισορροπημένη διατροφή με 5 γεύματα την ημέρα που εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Η ποιότητα της τροφής και όχι η ποσότητα είναι καθοριστική. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως αυγά, κρέας, ψάρι, όσπρια (τα μαγειρεύουμε καλά και αποφεύγουμε τα λιπαρά) και γαλακτοκομικά. Αποφεύγετε τροφές με λιπαρά και ζάχαρη και σταδιακά ελαττώνουμε το αλάτι , τρώμε άφθονα φρούτα και λαχανικά (τα οποία έχουμε πλύνει και καθαρίσει καλά) και δημητριακά που είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυλλικό οξύ. Καταναλώνετε άφθονα υγρά (περίπου 2-2,5 λίτρα την ημέρα). Το βάρος που θα πάρετε στην εγκυμοσύνη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα10-12 κιλά.
 • Η εργασία στη διάρκεια της κύησης επιτρέπεται. Βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, έκθεση σε τοξικά, πολύωρη ορθοστασία και νυχτερινό ωράριο θα πρέπει να αποφεύγονται.
 • Επιτρέπεται η φυσιολογική δραστηριότητα (μετακινήσεις, ψώνια, περίπατοι) και η ήπια άθληση (περπάτημα, κολύμβηση σε καθαρή θάλασσα).
 • Οι σεξουαλικές επαφές επιτρέπονται μέχρι και την 34η εβδομάδα με λίγη προσοχή.
 • Επιβάλλεται η σωστή στοματική υγιεινή και η φροντίδα των ούλων. Μία επίσκεψη στον οδοντίατρο κρίνεται απαραίτητη στην αρχή της εγκυμοσύνης.
 • Η λήψη φαρμάκων αποφεύγεται. Η έγκυος δεν λαμβάνει κανένα φάρμακο αν δεν συμβουλευτεί τον γιατρό της. Η λήψη ναρκωτικών ουσιών είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει προβλήματα στο νεογνό.
 • Εάν υπάρχει ημιτελές πρόγραμμα εμβολιασμού συζητείστε με τον ιατρό αν θα συνεχιστεί ή όχι.
 • Το κάπνισμα ενεργητικό ή παθητικό απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη. Σε βαριά εξαρτημένα άτομα και μόνο, επιτρέπονται 2-3 τσιγάρα ημερησίως. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αυξημένες αποβολές, μείωση του βάρους γέννησης, αποκόλληση πλακούντα και τελικά προωρότητα και κίνδυνο για αιφνίδιο νεογνικό θάνατο.
 • Η συστηματική λήψη αλκοόλ δημιουργεί επίσης προβλήματα καθυστέρησης ανάπτυξης και σύνδρομα εξάρτησης και στέρησης του νεογνού.
 • Η οδήγηση αυτοκινήτου επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται η εφαρμογή ζώνης ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Μεγάλα ταξίδια με όλα τα μέσα δεν συνιστώνται, ιδιαίτερα σε γυναίκες με βεβαρημένο μαιευτικό ιστορικό.
 • Συνιστάται η έγκυος να φοράει άνετα ρούχα και εσώρουχα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ψηλοτάκουνα παπούτσια αποφεύγονται.
 • Η περιποίηση προσώπου και η χρήση καλλυντικών επιτρέπεται εάν τα προϊόντα είναι ελεγμένα και υποαλλεργικά. Επιβάλλεται η χρησιμοποίηση αντηλιακού προϊόντος για πρόληψη πανάδων στο δέρμα. Για βαφή νυχιών και μαλλιών προτιμούνται φυτικά προϊόντα.
 • Καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή με γάτες και κουνέλια. Πλύνετε καλά τα χέρια σας όταν έλθετε σε επαφή.
 • Συζητείστε οποιαδήποτε απορία έχετε με το γιατρό σας, έτσι θα ξέρετε τι να προσέχετε και τι να περιμένετε, χωρίς άγχος και ανασφάλεια. Θα πρέπει να υπάρχει 24ωρη γραμμή επικοινωνίας, άνεση και εμπιστοσύνη μαζί του. Η πιο σημαντική υπηρεσία του γιατρού σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής σας είναι η ευαισθησία και η συνεχής διακριτική καθοδήγηση, ώστε να νιώθετε ανά πάσα στιγμή ασφάλεια και σιγουριά.

ΧΑΛΚΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Email: nchalkia@jmc.gr

Πηγή: manoules.gr

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *