Ο ρόλος του πατέρα κατά την κύηση και την λοχεία

Like Tweet Pin it Share Share Email

Αν θεωρήσουμε ότι ο θεμέλιος λίθος του πατρικού ρόλου και της πατρότητας τοποθετείται στην κύηση και τη λοχεία, τότε ο ρόλος του πατέρα κατά την κύηση και τη λοχεία αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την επιτυχία στη ζωή ενός άνδρα!!!

Πάντα με την είδηση μιας εγκυμοσύνης το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στη μητέρα και στα συναισθήματα της. Η αλήθεια λοιπόν είναι οτι έχει και ο πατέρας συναισθήματα και ανησυχίες.
Η είδηση μιας εγκυμοσύνης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή κάθε άντρα, καθώς οριοθετεί την απαρχή μιας κρίσιμης μεταβατικής περιόδου, που θα οδηγήσει στον κόσμο της γονεικότητας.
Παλαιότερα ο ρόλος του πατέρα θεωρούνταν δευτερεύουσας σημασίας και περιριζόταν μόνο στην υποστήριξη της εγκύου. Διαχρονικά η αντίληψη αυτή έχει αλλάξει και υπάρχει πλήθος ερευνών για τη σπουδαιότητα του ρόλου του πατέρα. Ο ρόλος του πατέρα δεν μπορεί επ’ ουδενί να θεωρηθεί ταυτόσημος με της μητέρας,παρολαυτά η συμμετοχή του σε όλα τα στάδια της κύησης και της λοχείας κρίνεται απαραίτητη.
Στον πατέρα συναντάμε αντιφατικά συναισθήματα, όπως χαρά, υπερηφάνεια και ικανοποίηση ,αλλά από την άλλη αμηχανία,άγχος στρες. Επίσης ένα πλήθος ανησυχιών και ερωτημάτων αναδύονται κατά τη διάρκεια της κύησης και της λοχείας, που μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες.
Σε αυτά που αφορούν τον ίδιο, πόσο καλός πατέρας μπορεί να γίνει, πόσο θα μπορέσει να υποστηρίξει τη σύντροφο του, πόσο εύκολα ή δύσκολα θα προσαρμοστεί στην πατρότητα.
Σε αυτά που έχουν να κάνουν με την οικογένεια συνολικά και που αφορούν τις αντικειμενικές συνθήκες και ανάγκες (κυρίως οικονομικές και κοινωνικές) τις οποίες κατά κύριο λόγο θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ίδιος.
Τα ερωτήματα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας και η επεξεργασία τους βοηθάει τον μελλοντικό πατέρα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.
Για αυτό λοιπόν οι νέοι πατέρες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι ,όχι μόνο από φίλους και γνωστούς αλλά και από έμπειρο προσωπικό(μαίες,γυναικολόγους κλπ).
Η ενημέρωση θα πρέπει να αφορά όλες τις πτυχές του ρόλου του.
Τις συναισθηματικές αλλαγές που βιώνει και ο ίδιος αλλά και η σύντροφος του, τις σωματικές αλλαγές της συντρόφου του, τη διατροφή της, την ανάπτυξη του εμβρύου, τη διαδικασία και το ρόλο του κατά τον τοκετό, την ιδιαίτερη συναισθηματική περίοδο της λοχείας, τη φροντίδα του νεογέννητου και φυσικά τη σχέση του ζευγαριού στη νεα οικογένεια!!!
Μια άλλη σημαντική πτυχή του ρόλου του πατέρα είναι η συμμετοχή. Πρέπει να συμμετέχει όσο μπορεί τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης ,όσο και μετά.
Η ενεργή συμμετοχή του πατέρα έχει ευεγερτική επιρροή στην ψυχολογία της μητέρας, αλλά βοηθά και τον ίδιο να προσδιορίσει καλύτερα το ρόλο του. Επίσης τον βοηθά να απαλλαγεί από τους φόβους του ως προς την ανατροφή του παιδιού,ισχυροποιεί το δεσμό πατέρα- παιδιού,ενισχύει τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ζευγάρι και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης. Καταλήγουμε λοιπόν λέγοντας ότι
πατρότητα για πολλούς θεωρείτε το μοναδικό αληθινό κριτήριο για το αν και πόσο επιτυχημένος είναι ένας άντρας. Αν θεωρήσουμε ότι ο θεμέλιος λίθος του πατρικού ρόλου και της πατρότητας τοποθετείται στην κύηση και τη λοχεία, τότε ο ρόλος του πατέρα κατά την κύηση και τη λοχεία αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την επιτυχία στη ζωή ενός άνδρα!!!
Πηγή:manoules.gr

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *