Ποιος είναι ο λόγος που το παιδί είναι θυμωμένο;

Like Tweet Pin it Share Share Email

γιατι το παιδι μου ειναι θυμωμενο

Το παιδί σας είναι «θυμωμένο» ή «επιθετικό» και εσείς αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος; Μην ανησυχείτε! Το παιδί σας είναι απόλυτα φυσιολογικό! Καλό είναι όμως να βρείτε την «ρίζα» του θυμού για να γλιτώσετε από αυτόν τον «πονοκέφαλο» και εσείς και το παιδί σας.

Γνωρίσματα όπως φωνές, ιδιοτροπίες ή χτυπήματα από το παιδί, είναι πράγματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν νωρίς.
Από πού προέρχονται όμως αυτά; Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί 6 από τους σημαντικότερους λόγους που το παιδί σας είναι θυμωμένο!

Ποιοι είναι οι λόγοι που το παιδί σας θυμώνει;

Το παιδί είναι υπερβολικά κουρασμένο!

Τα παιδιά εξαντλούνται από τις καθημερινές δραστηριότητες, το σχολείο και το παιχνίδι. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζονται 10 – 12 ώρες ύπνου καθημερινά για να είναι πλήρης για τον οργανισμό τους. Αν δεν έχουν ξεκουραστεί αρκετά δεν το καταλαβαίνουν και είναι μόνιμα θυμωμένα, ιδιότροπα και οξύθυμα!

Το παιδί δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του ή να τον εκφράσει με λόγια!

Δεν έχετε θυμώσει ποτέ τόσο που δεν μπορείτε καν να μιλήσετε ή να σκεφτείτε καθαρά; Τα παιδιά το παθαίνουν αυτό αρκετά συχνά!
Ακόμα και πριν την εφηβεία που τα συναισθήματα αλλάζουν από τον απόλυτο θυμό στην απόλυτη ευτυχία μέσα σε 10 λεπτά, τα παιδιά προσπαθούν να μάθουν να διαχειρίζονται όλα αυτά τα συναισθήματα! Δείξτε στα παιδιά σας, ότι τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και ότι είναι καλό να τα εκφράζουν!

Μην φοβάστε να ρωτήσετε!

Αν το παιδί σας είναι «πιο νευρικό από το συνηθισμένο», μην διστάσετε να ρωτήσετε τον παιδίατρο σας! Δεν είναι ντροπή να πάρετε την γνώμη ενός ειδικού! Μπορεί η απάντηση να βρίσκετε μπροστά σας και εσείς απλά να μην την βλέπετε.

Το παιδί σας νιώθει ανίσχυρο!

«Κάτσε εδώ και κάνε ησυχία», «ντύσου και πλύνε τα δόντια σου», «θα φάμε μακαρόνια αύριο». Αν το καλοσκεφτούμε δίνουμε μόνο οδηγίες και εντολές στα παιδιά και όχι την ελευθερία της πρωτοβουλίας ή της επιλογής!
Τα παιδιά νιώθοντας ότι δεν έχουν επιλογή, νιώθουν ανίσχυρα και αυτό τα θυμώνει! Νιώθουν ότι δεν έχουν φωνή! Σκεφτείτε πόσο σας θύμωνε αυτό όταν εσείς ήσασταν παιδιά!
Δώστε τους μικρά πράγματα, όπως να διαλέγουν αυτά τι θέλουν να φορέσουν ή κάποιες φορές την εβδομάδα ας σας πουν αυτά τι θέλουν να φάνε!

Ο θυμός του παιδιού μετατοπίζεται!

Πόσες είναι οι φορές που μπορεί τα παιδιά σας να έχουν τσακωθεί μεταξύ τους και να ξεσπούν σε εσάς ή να έχουν μια δύσκολη μέρα στο σχολείο και να είναι θυμωμένα με όλο τον κόσμο;
Μάθετε στα παιδιά σας ότι μπορούν να σας μιλήσουν για ό,τι τα προβληματίζει και ότι δεν είναι μόνα τους!

Το παιδί σας παρακολουθεί!

Είναι λίγο σκληρό αυτό που σας λέμε το ξέρω, αλλά σκεφτείτε λίγο,

  • πώς αντιδράτε όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλετε;
  • όταν κάποιος σας κλείνει στον δρόμο;
  • όταν έχετε μια δύσκολη μέρα στην δουλειά;
  • όταν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά;

Τα παιδιά μας παρακολουθούν. Μαθαίνουν τα πάντα μέσα από εμάς, από το πώς συμπεριφερόμαστε, από το πώς αντιδρούμε!
Ναι, δεν είναι κακό να θυμώνουμε, είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και πρέπει να το ξέρουν αυτό! Αλλά πρέπει να μάθουν ότι πριν αντιδράσουμε, παίρνουμε τον χρόνο μας και μετράμε μέχρι το δέκα γιατί μπορεί να δείτε αυτή την αντίδραση στο παιδί σας μετά από λίγες μέρες

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *