Εύκολοι τρόποι που βοηθούν το μωρό σου να γίνει πανέξυπνο

Like Tweet Pin it Share Share Email

τρόποι μαθησιακής ανάπτυξης για το μωρό

Οι γονείς αυτή την εποχή είναι συχνά πολύ απασχολημένοι, πολύ κουρασμένοι και δεν διαθέτουν τον χρόνο που χρειάζεται για την εξέλιξη του μωρού τους. Οι γονείς έχουν το καθήκον να αναθρέψουν και να χαλιναγωγήσουν όλες τις δυνατότητες των παιδιών τους από την γέννηση.

Ακολουθούν τρόποι μαθησιακής ανάπτυξης για το μωρό σας.

 1. Να μιλάτε για ότι κάνετε ή βλέπετε με τα παιδιά σας! Όταν βγάζετε το μωρό σας βόλτα ,δείξτε του τα δέντρα ,τα πουλιά και παράλληλα μιλήστε του, εξηγώντας τι του δείχνετε.
 2. Διαβάστε τους από την ημέρα της γέννησης τους. Τους δίνετε ερεθίσματα και αντιλαμβάνονται πιο γρήγορα τα πράγματα με αυτό τον τρόπο.
 3. Παίξτε με κάρτες! Διαλέξτε παιχνίδια κάρτες με 2 όψεις. Από την μία να έχει την παράσταση και από την άλλη γράμμα ή αριθμό. Μέσα από το παιχνίδι ,το παιδάκι σας θα μάθει τα γράμματα και τους αριθμούς πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό.
 4. Πάρτε μαζί σας το παιδί οπουδήποτε! Όσο δύσκολο και κάποιες φορές μπελαλίδικο κι αν είναι ,το να παίρνετε παντού μαζί σας το παιδί ,του κάνει πάρα πολύ καλό. Του δίνει πάρα πολλά ερεθίσματα , και σίγουρα είναι πολύ πιο διασκεδαστικό γι’ αυτό!
 5. Κάνε ότι κάνεις κάθε μέρα μαζί με το μωρό! Αφήστε τα να σας δουν να βουρτσίζετε τα δόντια σας , να χτενίζεστε, να ντύνεστε.. Μπορεί να σας καθυστερεί  λίγο , αλλά θα μάθει πολύ γρηγορότερα βλέποντας σας.
 6. Άκου μουσική ,τραγούδα και χόρεψε με το μωρό σου! Είναι γνωστό ότι τα μωρά αγαπούν την μουσική! Διασκεδάστε το λοιπόν !!!
 7. Δώστε επιλογές στο μωρό σας. Διδάξτε το τα χρώματα ,λέγοντας τι χρώμα είναι ότι του δίνεται..
  «Κίτρινη μπανάνα ή μπλε μπάλα. Ποιό από τα 2 θες;». Σιγά σιγά καθώς το παιδί διαλέγει, θα επαναλαμβάνει και το χρώμα!
 8. Αφήστε κι άλλους ανθρώπους να κρατήσουν το μωρό σας. Έτσι το μωρό κοινωνικοποιείται , μαθαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά , και μαθαίνει την ατομικότητα!
 9. Να είστε πάντα χαρούμενοι! Ακόμα κι αν έχετε μια κακή μέρα. Τα μωρά παίρνουν πάντα την ενέργεια των γονιών τους. Αν έχετε κακή διάθεση, είστε θυμωμένοι ή αγχωμένοι το ίδιο θα είναι και το μωρό. Πάντα να χαμογελάτε και να κάνετε το μωρό σας να νιώθει όμορφα.
 10. Χρησιμοποιήστε θετική ενέργεια! Όταν το μωρό κάνει κάτι που του μάθατε, φωνάξτε με ενθουσιασμό ένα μεγάλο μπράβο! Το μωρό θα χαρεί και θα θέλει να το ξανακάνει ή να μάθει κι άλλα για να σας ευχαριστήσει!
 11. Αφήστε το να δει το είδωλο του στον καθρέφτη. Όταν το κάνει αυτό πείτε «μα τι όμορφο παιδάκι ,τι έξυπνο ,τι χαριτωμένο»!Πείτε του ότι είναι καταπληκτικό παιδί και μπορεί να κάνει τα πάντα στην ζωή του! Δεν έχει σημασία η ηλικία του..
 12. Αφήστε το να αγγίξει πράγματα. Οι περισσότεροι φρικάρουν και δεν θέλουν τα παιδιά  να περιεργάζονται τα πράγματα γύρω τους. Αφήστε τα να πιάσουν το χώμα κι ας λερωθούν. Αφήστε τα να μάθουν τα σχήματα, τα χρώματα και τα αρώματα του περιβάλλοντος! Έτσι θα μάθει τον κόσμο γύρω του!
 13. Παιχνίδια που διεγείρουν την φαντασία και την περιέργεια. Βρείτε ή φτιάξτε παιχνίδια που θα εξιτάρουν το παιδί σας. Φτιάξτε τούνελ για να μπουσουλίσουν , παίξτε κρυφτό, διασκεδάστε και διδάξτε το μωρό σας.
 14. Κάνε γκριμάτσες , φέρσου αστεία, κάνε διάφορες φωνές. Μιλήστε του κάποιες φορές σαν να είναι μεγάλο παιδί , κάποιες άλλες φορές μωρουδιακά! Κάντε γκριμάτσες και αγγίξτε το μωράκι  σας.Αυτά είναι πράγματα που δημιουργούν δεσμό και κάνουν το μωρό να καταλάβει ότι η φωνή έχει μεγάλο φάσμα!
 15. Μάθε στο μωρό σου πάνω από μία γλώσσα. Μπορει να σας φαίνεται αστείο ,αλλά ουσιαστικά αυτή είναι η καλύτερη ηλικία να κάνετε το μωρό σας πολύγλωσσο.
 16. Υγιεινή διατροφή. Από την στιγμή που το μωρό σας ξεκινήσει την στερεά τροφή, όσο κι αν θέλετε να του δώσετε σοκολάτα μην το κάνετε. Μικρες ποσότητες λαχανικών , γαλοπούλας , θα το κάνουν να μάθει να τρώει σωστά.

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *