Χτίστε την αυτοπεποίθηση του μικρού σας παιδιού!

Like Tweet Pin it Share Share Email

Χτίστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Η ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης στα παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών, είναι πάρα πολύ σημαντική, γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει να δώσουν μεγάλη βαρύτητα σε αυτό! Δίνοντας στο παιδί σας μια μικρή ώθηση, θα τα κάνει να αισθανθούν σιγουριά και να αντιμετωπίσουν όλες τις «δοκιμασίες» που έχουν να ανταπεξέλθουν, όπως π.χ. η τουαλέτα!

Τα πάντα ξεκινούν από εσάς! Πρέπει να γίνετε ένας «θετικός καθρέφτης» για τα παιδιά σας!

Το πώς βλέπουν τα παιδιά τον εαυτό τους εξαρτάται πάρα πολύ από εσάς, μιας και γι΄αυτά είστε ο καθρέφτης τους! Αν αυτό που προβάλετε είναι θετικότητα, αγάπη και αυτοπεποίθηση, αυτό θα μάθουν να κάνουν και τα παιδιά σας!
Πρέπει να μάθετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίζουν την ζωή με χαρά και αισιοδοξία! Αν η ζωή σου δώσει λεμόνια, φτιάξε μια λεμονάδα! Σωστά;
Η στάση ζωής σας θα περάσει στα παιδιά σας και θα μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν κι αυτά την ζωή και τις δυσκολίες της μεγαλώνοντας. Αν έχετε μια θετική στάση, θα έχουν κι αυτά! Αν τα αντιμετωπίζετε όλα με άγχος και απαισιοδοξία, τότε θα γίνουν κι αυτά το ίδιο!

Τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι παρατηρητές μας. Πάντα παρακολουθούν και παρατηρούν τα πάντα γύρω τους και τα κάνουν το πρότυπο τους! Ας τους δώσουμε λοιπόν ένα καλό παράδειγμα να ακολουθήσουν, συμφωνείτε;

Τα παιχνίδια έχουν σημασία!

Πολλές φορές βλέπουμε ότι το παιδί έχει ένα αγαπημένο παιχνίδι που δεν το αποχωρίζετε ποτέ! Μην υποτιμάτε αυτό το αρκουδάκι ή την κούκλα, γιατί έχουν μεγάλη σημασία για το παιδί σας και την ανάπτυξη του!
Παρατηρήστε χωρίς να σας δει, πώς το παιδί «εξηγεί» στο κουκλάκι του διάφορα πράγματα που αυτό θεωρεί σημαντικά. Έτσι θα δείτε πώς βλέπει το παιδί σας τον κόσμο και πώς αντιλαμβάνεται πολλά πράγματα! Θα παρατηρήσετε επίσης, ότι το παιδί μιμείται τον τρόπο που το φροντίζετε εσείς, στο πώς θα φροντίσει αυτό το κουκλάκι του. Πώς δηλαδή θα του μιλήσει, πώς θα το βάλει για ύπνο, αν είναι τρυφερό κλπ.

Το αρκουδάκι λοιπόν ή η κούκλα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αναπτύξει το παιδί την αυτοπεποίθηση του και να μάθει πώς να είναι κάπως ανεξάρτητο!

Παίξτε με το παιδί σας!

Επιτρέψτε στο παιδί σας όχι μόνο να παίξει μαζί σας, αλλά και να διαλέξει αυτό τι θέλει! Σούπερ ήρωες, πριγκίπισσες, αυτοκινητάκια, παιδική χαρά, όχι μόνο θα κάνει το παιδί σας να νιώσει υπέροχα, αλλά θα χαρούν πάρα πολύ και θα νιώσουν «μεγάλα» που διαλέγουν αυτά και εσείς «ακολουθείτε»!
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν τα παιδιά διαλέγουν αυτά τι θέλουν να κάνουν, απασχολούνται περισσότερο από αυτό!

Παίζοντας λοιπόν μαζί με τα παιδιά σας, όχι μόνο τα κρατά απασχολημένα, αλλά αυτό παίζει και πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους. Τα παιδιά  αναπτύσσουν  αυτοσεβασμό και νιώθουν ιδιαίτερα που περνάτε χρόνο μαζί τους.

Δώστε τους την αμέριστη προσοχή σας!

Όπως με το παιχνίδι, έτσι και δίνοντας την αμέριστη προσοχή στο παιδί σας, το κάνει να νιώθει ότι αξίζει και ότι σας ενδιαφέρει το τι λέει ή κάνει! Η οπτική επαφή, το άγγιγμα και να λέτε το όνομα του παιδιού σας, το κάνει να νιώθει ξεχωριστό.

Ακόμα και όταν είστε πολύ απασχολημένοι, ένα μικρό βλέμμα και μια έκφραση τύπου «σε μισό λεπτό έρχομαι», δίνει στο παιδί την εντύπωση ότι έχει πάντα την προσοχή σας!

Δώστε του να κάνει μια «ιδιαίτερη» δουλειά!

Ευθύνες σε ένα δίχρονο; Όχι δεν τρελαθήκαμε! Δεν σας λέμε να του δώσετε να κάνει κάτι σοβαρό, αλλά με το να του δώσετε να πάει ένα πλαστικό ποτήρι στον νεροχύτη ή να σκουπίσει το ήδη καθαρισμένο τραπέζι με ένα πανάκι, δεν είναι κάτι τόσο τραγικό, δεν νομίζετε;

Το παιδί θα αναπτύξει αυτοπεποίθηση με αυτό τον τρόπο και θα το βοηθήσει πολύ όταν θα πρέπει να μαθαίνει σημαντικά για αυτό πράγματα!

Σε γενικές γραμμές, το να νιώθει το παιδί ότι το αγαπούν, να έχει προσοχή και να αντιμετωπίζετε με θετική στάση καθημερινά, θα το βοηθήσει να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση που χρειάζεται για την ηλικία του!

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *